Slavite Gospoda! Aleluja!
 

Molitvena skupina "ogenj evharistije"

2
. December
2005

Odlomek iz Svetega Pisma, Lukež 15. 1-10

Približevali so se mu vsi cestninarji in grešniki, da bi ga poslušali. Farizeji in pismouki pa so godrnjali, češ: »Ta sprejema grešnike in jé z njimi.« Tedaj jim je povedal tole priliko: »Kdo izmed vas, ki ima sto ovac, pa eno od njih izgubi, ne pusti devetindevetdesetih v puščavi in ne gre za izgubljeno, dokler je ne najde? In ko jo najde, jo vesel zadene na rame. Ko pride domov, skliče prijatelje in sosede in jim pravi: 'Veselite se z menoj, ker sem našel ovco, ki se je izgubila.' Povem vam: prav takó bo v nebesih večje veselje nad enim grešnikom, ki se spreobrne, kakor nad devetindevetdesetimi pravičnimi, ki ne potrebujejo spreobrnjenja. Ali katera žena, ki ima deset drahem, če izgubi eno, ne prižge luči in ne pomete hiše ter skrbno ne išče, dokler je ne najde? In ko jo najde, skliče prijateljice in sosede ter pravi: 'Veselite se z menoj, ker sem našla drahmo, ki sem jo zgubila.' Povem vam: prav táko veselje bo vpričo božjih angelov nad enim grešnikom, ki se spreobrne.«

Premislek:

Judovska zgodba nam govori o veliki sreči enega močno delovnega kmeta. Gospod  se mu je prikazal in mu zagotovil izpolnitev treh želja ampak samo pod pogojem, da karkoli dobi od Gospoda, njegov sosed dobi dvakrat toliko, kolikor je dobil sam. Kmet, zaverovan v svojo veliko srečo, si je zaželel sto glav živine. Takoj mu je bilo dano sto glav živine in neizmerno je bil vesel, dokler ni videl, da ima njegov sosed dvesto glav živine. Zaželel si je torej sto hektarjev zemlje in spet je bil presrečen, dokler ni izvedel, da ima njegov sosed sedaj dvesto hektarjev posesti. Kmet je zato, namesto da bi se veselil Božje dobrote, postal ljubosumen in zavisten ter poln prezira, ker je sosed dobil več. Zatorej je v trenutku zaželel še tretjo željo in ta je bila, da ga Bog oslepi na eno oko. Bog pa je zajokal od žalosti.
V obeh prilikah se poziva k veselju in slavju, ker so po iskanju našli ovco in drahmo in torej smo zato resnično razpoloženi k veselju. Morda smo sami izgubili nekaj dobrote iz svojega srca, zatorej prosimo za Božji blagoslov »DOBREGA SRCA«.

Naj Bog blagoslovi vas in vaše družine
o.Joseph Vadakkel